Verliest sinaasappelsap vitamine C als het niet meteen opgedronken wordt?

Je hebt het vast wel eens gehoord: “Je moet vers geperst sinaasappelsap meteen opdrinken anders zitten er geen vitamines meer in.” Deze uitspraak wordt vaak gedaan, maar klopt hij ook?

Vitamine verlies

Vitamine C verlies is wel degelijk een wetenschappelijk aangetoond feit. Zo zou gesneden groente binnen één uur 13% van zijn vitamine C gehalte verliezen wanneer het in water is geplaatst, en na 6 uur al 45%. Dit is een aanzienlijk verlies van vitamine C. Toch is het niet zo erg als het lijkt. Het grootste deel van deze vitamines trekken namelijk het water in waar de groentes op dat moment in liggen. Alleen wanneer men de groentes gaat koken zullen de vitamines ook voor een deel worden afgebroken.

Zuurstof en licht

Naast temperatuur kunnen licht en zuurstof ook vitamine C afbreken. Deze factoren hebben dan ook het meeste effect op de afbraak van vitamine C in sinaasappelsap. Het bewaren van sap in een donkere plek, bijvoorbeeld een koelkast, is dus beter dan op een lichte plek. Ook is het beter om het sap in een zo vol mogelijke fles te stoppen zodat er minder zuurstof bij kan komen.

Speciale zuren

Toch verliest sinaasappelsap in de eerste dagen nadat het geperst is nauwelijks vitamine C. Dit komt doordat de zuren van de sinaasappel de vitamines goed weet te behouden. Als het sap binnen drie dagen wordt opgedronken zal het dus nog bijna al zijn vitamine C bevatten. In de dagen daarna begint het vitamine C gehalte te dalen.

Echt vers

Wij maken met liefde verse sappen op locatie en persen onze sinaasappels pas op het laatste moment. Een enkele keer persen we het fruit voor een deel de dag van te voren, zodat we op locatie meer gasten kunnen voorzien van een drankje. Door het zo laat mogelijk te persen verzekeren wij dat onze sappen zo veel mogelijk vitamine C bevatten en dus zo gezond mogelijk zijn. Met Juicebar.nl kan je dus gerust zijn dat jouw gasten een lekker, maar bovendien een ontzettend gezond drankje krijgen!

sinaasappelsap persen

Offerte aanvragen Informatie aanvragen